Ocal planetę! DataArt Eco Challenge

17 czerwca
Ocal planetę! DataArt Eco Challenge
W ramach DataArt Eco Weeks zorganizowaliśmy dla naszego globalnego teamu wyzwanie, dzięki któremu: zużyliśmy mniej wody, prądu i papieru, zredukowaliśmy ilość plastiku w naszych domach, oddaliśmy niepotrzebne rzeczy i nauczyliśmy się porządkować przestrzeń, przypomnieliśmy sobie, jak należy sortować śmieci, uczyliśmy się nie marnować jedzenia gotując z resztek i spróbowaliśmy bezmięsnej diety.

Wszyscy, którym los planety leży na sercu mogą dołączyć do naszego wyzwania - udostępniamy zadania na 14 dni oraz garść inspiracji. Każdy dzień poświęcony jest innemu tematowi i zawiera kilka zadań. Podejdźcie do niego kreatywnie, powodzenia!

Dołączamy też przydatną checklistę, którą znajdziecie tutaj.

1. Dzień oszczędzania wody

Nieefektywne zużycie wody prowadzi do katastrofalnych konsekwencji, które nasze pokolenie ma szansę odczuć na własnej skórze. Jeśli będziemy zużywać tyle wody, ile obecnie (a populacja na Ziemi stanie się liczniejsza), jej braki odczuje aż 60% mieszkańców planety. Nawiasem mówiąc, czy wiecie, że zakręcenie wody podczas mycia zębów pozwala zaoszczędzić do 20 litrów wody dziennie?

Jak jeszcze oszczędzać wodę:

  1. Zakręcaj wodę na czas mycia zębów, mydlenia dłoni lub ciała
  2. Bierz krótszy prysznic.
  3. Używaj trybu eko w zmywarce.
  4. Nie zostawiaj odkręconego kranu, kiedy zmywasz ręcznie.

Yury Tsyganenko (Senior QA, Petersburg) zaleca używanie wody pozostałej w wannie po kąpieli małego dziecka do mycia podłóg. Ola Frej (Redaktor, Lublin), przestrzega diety wegańskiej, a Aleksandra Tomilina (Ruby Developer, Dniepr) - fleksitariańskiej.

Ola Frej: „Moim sposobem na oszczędzanie wody jest dieta wegańska, stosuje się do niej w 90% (czasami nadal jem nabiał podczas podróży lub przyjęć, bo tak jest łatwiej, zdarza mi się to naprawdę rzadko). Badania pokazują, osoby na diecie wegańskiej zużywają 5-krotnie mniej wody (hodowla zwierząt wiąże się z jej ogromnym zużyciem!). Nie zamierzam nikogo zmieniać w weganina lub wegankę, 1 lub 2 dni bez mięsa w tygodniu to ogromny oddech dla planety! ”

Niektórzy podzielili się jeszcze innymi lifehackami: prysznic do 5 minut regulowany minutnikiem, zbieranie deszczówki do podlewania roślin w doniczkach i ogrodzie, włączanie zmywarki tylko wtedy, kiedy jest naprawdę pełna.

2. Dzień bez plastiku

O tym, jak długo rozkłada się plastik, jak szkodzi zwierzętom i o ogromnej ilości śmieci w morzach i oceanach wiedzą dziś prawie wszyscy. Wielka Pacyficzna Plama Śmieci niedługo będzie mogła zostać nazwana nowym kontynentem. Jej powierzchnia wynosi 1,6 miliona kilometrów kwadratowych, czyli trzy razy więcej terytorium Francji.

Oczywiście, niezwykle trudno jest unikać plastiku w 100%, ale zmniejszenie jego ilości jest za to całkiem proste.

  1. Zabierz do sklepu wielorazowe torby i woreczki..
  2. Zacznij używać wielorazowej butelki na wodę.
  3. Wybieraj opakowania z papieru, kartonu, szkła i metalu.
  4. Przerzuć się na e-rachunki.
  5. Zamawiaj jedzenie z miejsc, które nie pakują w plastik.

Prawdopodobnie masz ochotę zapytać, w jaki sposób rachunki i paragony są powiązane z plastkiem. Najlepiej wiedzą to osoby zajmujące się sortowaniem śmieci - koperty z plastikowymi okienkami i paragony drukowane na papierze termicznym powleczonym szkodliwym bisfenolem A (utwardzacz do tworzyw sztucznych) są wysyłane do spalania w wysokich temperaturach. Bisfenol A sprawia, że papier nie nadaje się do recyklingu, ale zagraża również zdrowiu i środowisku.

Okazało się, że wiele osób spośród teamu DataArt chodzi na zakupy z materiałowymi torbami i woreczkami, nosi ze sobą butelki z wodą i kubki do kawy i stara się unikać plastikowych opakowań. Popularną są także szampony i mydło w kostkach, picie wody z kranu, rezygnacja z plastikowych sztućców i słomek oraz plastikowych opakowań przy zamawianiu jedzenia na dowóz.

Woreczki wielorazowego użytku, fot. Nadia Smorodina (PR Manager, Ryga)

3. Dzień edukacji #1

Obejrzyj webinar „3Rs: Reduce. Ponowne użycie Recycle ” Iriny Mironovej, współzałożycielki i liderki inicjatywy  Zero Waste Lviv. Irina podpowiedziała, co robić z niechcianymi rzeczami  i poprowadziła masterclass na temat uprawy mikroliści.

Okazało się, że niektórzy już uprawiają mikroliście w domach i na balkonach, a po webinarze szeregi ogrodników znacznie się powiększyły.

Mikroliście arbuza i melona, fot. Tetyana Karachevtseva (HR Manager, Sofia)

Mikroliście bazylii, fot. Maria Kozhurenko (Sales Manager, Petersburg)

4. Dzień edukacji #2

Drugi webinar, które oferujemy do oglądania, to: “Recycle Your PC: Make Use of This Oldie Laptop You Have!” [EN], poprowadzony przez Michała Urbanowicza, administratora systemów w DataArt Wrocław. Jeśli masz starego laptopa,  nie spiesz się, aby go wyrzucić. Michał podzielił się dziesięcioma pomysłami, jak zająć się urządzeniem, by działało dłużej lub dać mu drugie życie. Na przykład w roli super mocnego routera lub kina domowego.

5.  Dzień letniego ekologicznego sprzątania

Jeśli nie nosisz jakiejś rzeczy od roku lub 3 lat, prawdopodobnie nie założysz ich już w przyszłości. Zajrzyj do szafy  i odłóż te rzeczy na osobny stos. Czas wystawić je na sprzedaż, oddać lub przekazać na cele charytatywne. Niech zadowolą tych, którzy ich potrzebują!

6. Dzień prania w zimnej wodzie

Korzystając z prania w 30 stopniach, możesz zaoszczędzić do 90% energii i przedłużyć życie wielu ubrań. Wiele osób z naszego teamu korzysta z tego rozwiązania na co dzień.

7. Dzień niemarnowania żywności

Co jest złego w wyrzucaniu jedzenia? Każdego roku 1,3 miliarda ton, czyli 30% produktów żywnościowych jest wyrzucana, w następstwie czego gnije i uwalnia metan do atmosfery. W związku z tym również jedna trzecia ogromnej ilości zasobów użytych do produkcji jedzenia, w tym woda i energia jest marnowana. Jeśli dodamy do tego problem głodu na świecie, zdamy sobie sprawę, że problem jest naprawdę poważny.

Co można zrobić?

  1. Nie wyrzucaj nic do jedzenia przez cały dzień.
  2. Zrób śniadanie/kolację z resztek z twojej lodówki.
  3. Poczytaj o zasadach przechowywania różnych typów żywności.
  4. Przed wizytą w sklepie zrób listę zakupów na cały tydzień.

Elizaveta Pechkovskaya (Marketing Specialist, Petersburg), używa nadpsutych jabłek do zrobienia szarlotki, a ze skórek robi ocet jabłkowy. Tatyana Karachevtseva (HR Manager, Sofia), zamraża resztki owoców,a kiedy przyjdzie jej ochota na odrobinę letnich smaków, gotuje z nich kompot. Jeśli w lodówce pozostają resztki sera, wędliny i warzyw, najczęściej używane są do pizzy, a ze zbyt dojrzałych bananów powstają ciasteczka i chlebek bananowy.

Iryna Kokhanchyk, (QA Engineer, Lwów): „Żeby upiec ciastka bananowe, po prostu zmiażdż widelcem banana, wymieszaj z płatkami owsianymi, miodem i jajkiem. Umieść ciasteczka w piekarniku na 20 minut. Ciasteczka mogą być bezglutenowe, jeśli użyjesz certyfikowanych, bezglutenowych płatków owsianych (zwykłe są często przetwarzane w zakładach przetwórstwa pszenicy). Możesz także dodać rodzynki, żurawinę, chipsy bananowe lub orzechy. ”

Julia Gromtseva (PR Manager, Petersburg): „Mam sprawdzony przepis na sernik z twarogu na granicy terminu przydatności do spożycia:

1. Otwórz lodówkę, znajdź tam dwa opakowania twarogu.

2. Znajdź jagody zamrożone sto lat temu w zamrażarce (łał, wciąż żyją!).

3. Dodaj jajka, mąkę, trochę cukru.

4. Umieść w piekarniku i piecz, aż się zarumieni. ”

Ola Frej: “Kiedy zdarzy mi się znaleźć w kuchni podwiędnięte ziemniaki i warzywa korzeniowe, robię moje ulubione wegańskie pseudo-gnocchi, są pyszne i proste. Obieram i gotuję warzywa, rozgniatam je dobrze widelcem, mieszam z mąką, którą akurat mam pod ręką (pełnoziarnista też się sprawdza). Dobra proporcja to ok. 120g mąki na każde 250 g warzyw. Dodaję len mielony, który wiąże masę jak jajka i kiedy konsystencja jest właściwa formuję małe kluseczki, gotuję w osolonej wodzie i podaję z oliwą, ziołami i przyprawami. Ziemniaki powinny być głównym składnikiem, ponieważ zawierają skrobię i wiążą “ciasto”, tak samo dobre będą bataty lub dynia piżmowa.”.

Roman Kovalenko (JS/Ruby Developer, Lublin): „Jeśli kupujesz warzywa w doniczkach, po zjedzeniu można je posadzić ponownie - po prostu wkop resztki w ziemię i czekaj na drugi plon.

8. Dzień drugiego życia przedmiotów

Wiele z tego, co mamy zamiar wyrzucić, można ponownie wykorzystać, naprawić, oddać przyjaciołom lub przekazać fundacjom charytatywnym. Przedłużajmy życie rzeczy, ratujmy siebie i najbliższych przed kupowaniem “na ilość” i znajdujmy sposoby, by wykorzystywać rzeczy ponownie.

Tatyana Karachevtseva: „Butelki i słoiki służą mi jako pojemniki na żywność w kuchni, używam zużytych szczoteczek do zębów do czyszczenia wanny, a ze starych ręczników i ubrań robię szmatki do czyszczenia. Torby i akcesoria, których już nie noszę oddaję mojej siostrzenicy. ”

9. Dzień upcyclingu

Z niepotrzebnych przedmiotów i zużytych opakowań możesz zrobić wiele przydatnych rzeczy! Stare dżinsy będą świetnymi spodenkami lub spódnicą, butelki wina będą świetnymi wazonami lub świecznikami.. W ósmym dniu ekowyzwania spróbuj zrobić coś przydatnego używając niepotrzebnych rzeczy.

Alexandra Glotova (Junior QA, Kijów):„Ten naszyjnik zrobiłem na jednym z warsztatów. Lubię używać jednorazowych słuchawek z autobusów dalekobieżnych. Te słuchawki pasują tylko do wejść w tych autobusach, w których nie można korzystać z własnych i nie można użyć ich ponownie. Ponadto nie są poddawane recyklingowi, więc każdego dnia tysiące takich słuchawek są po prostu wyrzucane na wysypiska śmieci ”.

10. Dzień oszczędzania papieru

Wszyscy wiedzą, że oszczędzanie papieru ratuje drzewa. Aby zużyć mniej papieru, nie drukuj tego, czego nie musisz drukować: dokumentów, które można przechowywać elektronicznie, biletów na koncerty i pociągi, kart pokładowych, potwierdzeń rezerwacji hotelowych. Płać rachunki i przeprowadzaj operacje bankowe online. Rób notatki na telefonie, za inne zapiski przechowuj w swoim ulubionym edytorze tekstu. Jeśli to możliwe, odmów drukowania potwierdzeń transakcji.

11. Dzień wegetariański

Wybierając bezmięsną dietę na jeden dzień sprawisz, że do produktów z twojego menu zostanie zużyte ok. 4-krotnie mniej wody. Chcesz spróbować? Zajrzyj na blogi wegetariańskimi przepisami lub propozycje menu od naszych koleżanek:

Menu dnia - Tatyana Karachevtseva:

  • Jajka i tosty z awokado na śniadanie.
  • Zupa jarzynowa na lunch.
  • Jabłko i banan na przekąskę w ciągu dnia.
  • Makaron z grzybami i sałatką na obiadokolację.

Menu dnia - Varvara Kyurshunova:

  • Śniadanie: jajka sadzone z chlebem żytnim i puddingiem bananowo-kokosowym.
  • Obiad: kasza gryczana z pieczarkami i plasterkiem pecorino.
  • Kolacja: twarożek i bułka z ziołami (bez zdjęcia, jedzenie było zbyt smaczne i zniknęło).

12. Dzień oszczędzania energii

Elektrownie tradycyjne wykorzystują węgiel, gaz, olej i emitują do atmosfery dużą ilość dwutlenku węgla. Alternatywą dla nich mogłyby być elektrownie jądrowe, ale one również zagrażają środowisku, będąc źródłem szkodliwych odpadów radioaktywnych. Każdy z nas może zmniejszyć poziom emisji, na przykład sięgając po odnawialne źródła energii.

  1. Wyłączaj światło wychodząc z pokoju.
  2. Wymień żarówki na energooszczędne.
  3. Usypiaj lub wyłączaj komputer, kiedy go nie używasz — zaoszczędź 40 W energii dziennie.
  4. Nie używaj prądu wieczorem przez przynajmniej godzinę. A może kolacja przy świecach?

Osoby z naszego zespołu używają energooszczędnych żarówek, jedzą posiłki przy świecach i starają się korzystać wyłącznie ze światła słonecznego. Roman Kovalenko ma na balkonie girlandę z lampkami na energię słoneczną.

13. Dzień edukacji #3

Trzeci dzień edukacji jest po to, by samodzielnie nauczyć się czegoś nowego o ekologii. W ciągu ostatnich dni zastanawiałeś się, ile papieru możesz zaoszczędzić bez drukowania potwierdzeń w bankomatach i biletów na koncerty? Lub ile litrów wody zużywa się na jeden kilogram mięsa? A może chcesz posłuchać eko-aktywistów i dowiedzieć się o ich wynalazkach, takich jak biodegradowalne naczynia jednorazowe? Po prostu wyszukaj to w Google! Lub obejrzyj dowolny dokument z sekcji Nature & Ecology w serwisie Netflix.

14. Dzień recyklingu

W wielu krajach, w tym w Polsce mamy różne pojemniki na różne rodzaje śmieci, a w domach sortujemy je używając osobnych koszy lub toreb. Niestety nie jest to powszechne i dostępne we wszystkich miastach i krajach, w których pracują i mieszkają nasi koledzy i koleżanki. Ale punkty zbiórki makulatury, szkła, metalu, niektórych rodzajów plastiku, baterii i żarówek są prawie wszędzie.

Dowiedz się, jakie możliwości recyklingu mają śmieci są dostępne w twojej okolicy, i zdecyduj, jakie pierwsze proste kroki możesz podjąć w kierunku ekologicznej utylizacji odpadów.

15. Dzień planowania

W ostatnim dniu eko-wyzwania dokonaj podsumowania. Przejrzyj checklistę i policz ukończone zadania. Jeśli udało ci się wykonać 50% zadań lub więcej - misja została zakończona sukcesem. Pochwal się znajomym - masz pełne prawo być z siebie dumny!

Ale nie poprzestawaj na tym. Zastanów się, co może stać się twoim nowym nawykiem. Jeden wegetariański dzień w tygodniu, oszczędzanie wody podczas mycia zębów lub prania, żarówki energooszczędne, a może konsekwentna selektywna zbiórka odpadów? Już jeden nowy nawyk wystarczy, by pomóc planecie i przyszłym pokoleniom. Powodzenia!